Elämäni naiset & verkostot

6.5.2018

Elämäni naiset & verkostot

6.5.2018

Pari viikkoa sitten osallistuin Avanto Venturen järjestämään Founder Ladies -tapahtumaan, jossa rohkaistiin yrittäjinä toimivia naisia verkostoitumaan ja jakamaan ajatuksia. Illan mittaan keskustelimme siitä, miten paremmin verkostoitumalla saisimme tehtyä enemmän ja rohkaistua naisia toteuttamaan haaveitaan. Illan keskustelut herättivät minut miettimään elämäni naisia, ja erilaisia verkostoja jotka ovat muovanneet ajatteluani ja vieneet minua ihmisenä eteenpäin. Tulin siihen tulokseen, että verkostoissa, ja erityisesti erilaisissa sellasissa on voimaa.

Naisverkostoja vuosien varrelta

Olen tehnyt työurani miesvaltaisilla toimialoilla. En ole kuitenkaan koskaan kokenut, että naisena olemisesta olisi haittaa, pikemminkin päinvastoin. Tielleni on sattunut upeita naisia ja upeita miehiä, joilta kaikilta olen oppinut paljon. Uskonkin, että verkostoissa on voimaa, mutta vierastan jaottelua nais- ja miesverkostoihin. Urani aikana olen saanut runsaasti tukea ja erilaisista verkostoista, joihin kuuluu niin naisia kuin miehiäkin. Naisverkostoilla on kuitenkin tärkeä sija vertaistuen näkökulmasta.

 • Lapsuudenystävät ovat minulle edelleen tärkeä verkosto. Meitä on neljä, ja yhdessäolomme on konstailematonta ja rehellistä. Kun yhteistä historiaa on ala-asteelta alkaen, ei asioita tarvitse selittää, vaan ymmärrys syntyy puolesta sanasta. Maantieteellinen etäisyys ei vaikuta ystävyyteemme mitenkään, vaikka näemme harvakseltaan, juttu jatkuu aina siitä mihin se edellisellä kerralla jäi.
  Verkoston rooli: Konstailematon, rehellinen palaute, joka pitää jalat kiinni maassa on vailla vertaa.
 • Vertaistukiryhmä (VTR) on opiskeluaikoina muodostunut kaveriporukka. Samanlainen tausta yhdistää, vaikka vertaistukiryhmän jäsenet ovat päätyneet hyvinkin erilaisiin rooleihin. Joukosta löytyy lisäkseni kiireinen toimitusjohtaja, markkinoinnin ammattilainen ja kahvilayrittäjä. Tässä verkostossa käsitellään elämän koko kirjo: Työt, miehet, lapset ja harrastukset. Puhenopeus on huomattava kun asiaa on paljon – joskus jopa siinä määrin, että ruuan tilaaminen on joskus unohtunut kun juttu on lähtenyt käyntiin sata lasissa.
  Verkoston rooli: Samanlainen tausta antaa pohjaa ammatilliseen sparrailuun vaikka toimimmekin eri toimialoilla ja rooleissa. Koska olemme tunteneet toisemme jo vuosikaudet, on keskustelu suoraa ja rehellistä – tuemme toisiamme tulipa vastaan mitä vain.
 • Sisukkaat Sielukkaat ja Helvetin Hyvännäköiset Naiset (SSHHN) on Nokian aikainen naisverkosto joka syntyi puolivahingossa. Miesvaltaiselle toimialalle hakeutui samanhenkisiä naisia, joita yhdistää reippaus, rohkeus ja rento meininki. Vaikka meistä harva on tänä päivänä Nokialla, on verkosto edelleen olemassa. Samanlaiset kokemukset yhdistävät, tässä verkostossa on syntynyt myös erittäin merkityksellisiä ystävyyssuhteita henkilökohtaisella tasolla.
  Verkoston rooli: Ammatillinen kunnioitus yhdistettynä samankaltaiseen työhistoriaan antaa mahdollisuuden jatkuvaan sparrailuun ja oppimiseen.
 • Naisjohtajat: Muutettuani Suomeen reilun kymmenen komennusvuoden jälkeen havahduin siihen, että verkostoni kaipaavat päivitystä. Pääsin mukaan ensimmäiseen Kauppakamarin järjestämään Naisjohtajien Mentorointiohjelmaan. Sen kautta olen tutustunut upeisiin naisiin ja saanut tartuntapintaa eri toimialojen haasteisiin. Vaikka omasta mentorointiohjelmastani on kulunut jo muutama vuosi, verkoston arvo ei ole heikentynyt. Tapaamme säännöllisesti erilaisissa tilaisuuksissa, ja on mukava huomata, että monet naisjohtajat ovat edenneet urallaan osin myös verkoston vetoavulla.
  Verkoston rooli: Ammatillinen tukiryhmä, josta löytyy sparrailuapua erilaisiin johtamisen haasteisiin.

Verkostoitukaa naiset verkostoitukaa

Vaikka joskus tuntuisikin siltä, että verkostoitumiselle ei ole aikaa perheen ja työelämän puristuksissa se kuitenkin kannattaa. Ajatusten vaihtaminen erilaisten ja eri tilanteissa olevien ihmisten kanssa auttaa löytämään uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia. Ehkäpä siksi olen edellä mainittujen naisverkostojen lisäksi mukana erilaisissa muissa verkostoissa joilla kaikilla on tärkeä sija elämässäni. Sukupuolta tärkeämpää on samanlainen arvomaailma. Kaikkien ei tarvitse ajatella samalla tavalla, vaan erilaiset ihmiset tuovat ajatteluun oman panoksensa. Olennaista on kunnioitus muita kohtaan, aitous ja halu auttaa. Verkosto voi toimia vain jos kaikki sen jäsenet ovat mukana vastavuoroisuusperiaatteella.

Avoimuus kannattaa. Viime kuukausina olen pallotellut erilaisia ideoita, niin naisten kuin miestenkin kanssa. Olen tutustunut mahtaviin uusiin tyyppeihin ja päässyt mukaan uudenlaisiin verkostoihin. Niihin kuuluu upeita naisia ja miehiä, joita ajaa eteenpäin halu tehdä asioita paremmin. Riippumatta siitä oletko nainen tai mies, verkostoituminen siis kannattaa. Ole avoin, positiivinen, rehellinen ja rakentava – niillä eväillä saat varmasti rehellistä palautetta ja vetoapua hankkeisiisi.

Uusimmat

blogit ja podit

Syökö budjetointi strategian aamupalaksi?

Syökö budjetointi strategian aamupalaksi?

Peter Druckerin viisaus "kulttuuri syö strategian aamupalaksi" on monelle tuttu. Kulttuurilla tarkoitamme väljästi tapaa toimia ja usein se heijastaa organisaation kykyä muuttua ja innovoida. Kulttuuri vaikuttaa moneen, mutta onko kuitenkin niin, että "rahalla saa ja...

Menestys on ihmisistä kiinni

Menestys on ihmisistä kiinni

Kuluneet viikot ovat olleet aikamoista haipakkaa: Olen mm. vetänyt yrittäjille ekosysteemikoulua, fasilitoinut keskustelua siitä, miten strategian ja johtamisen murros näkyy johtajan työssä ja ruokkinut keskustelua dataekosysteemeistä ja niiden merkityksestä. Olen...

Liikenne: Pertti Korhonen & Sauli Eloranta

Liikenne: Pertti Korhonen & Sauli Eloranta

Ecosysteemin rakentajat - Jakso 7 Miten maailma muuttuu kun liikenteestä tulee autonomista? Tai miten liikenne muuttuu? Raideliikenteen ja autoilun tulevaisuus? Sauli Eloranta, VTT Pertti Korhonen, Traficom Kuuntele Podit-palvelussa

Ekosysteemien Rakentajat Osa 7: Liikenne

Ekosysteemien Rakentajat Osa 7: Liikenne

Hiihtolomakausi on alkanut. Se tarkoittaa ruuhkia tieliikenteeseen, täysiä junia ja lentokoneita. Moni meistä tuskastuu: Omalla autolla liikkuessa ruuhkat ja onnettomuudet saavat hien pintaan. Samoin julkisilla kulkuneuvoilla liikuttaessa myöhästelevät junat ja lennot...