Tämä blogipostaus ansaitsisi oman kategoriansa, joka voisi olla esimerkiksi ”noloja tilanteita”. Sellaiseen jouduin viime keskiviikkona Reaktorin ja Helsingin Yliopiston yhteistyössä lanseeraaman Elements of AI -verkkokoulutuksen kutsuvierastilaisuudessa. Löysin itsestäni mielenkiintoisia ominaisuuksia, joissa päästään lähelle fanitusta. Mutta ennen kuin poraudumme henkilökohtaisuuksiin, muutama sana tilaisuuden asiasisällöstä ja tekoälystä jota olen käsitellyt parin blogipostauksen verran viime kuukausina. Jos haluat palata teemaan ”tekoälyä blondille” tee se täällä: Osa 1 ja Osa 2.
Haaste: Puoli vuotta aikaa ymmärtää tekoälyn mahdollisuuksia
Mutta takaisin Elements of AI julkaisutilaisuuteen. Puhujat: Sasu Tarkoma, Risto Siilasmaa, Teemu Roos, Hanna Hagström ja Elina Lepomäki ovat kaikki mielenkiintoisia ja valovoimaisia esiintyjiä, ja jokaisella oli painavaa sanottavaa aiheesta. Minulle jäivät mieleen erityisesti seuraavat asiat:
- Taloudellinen merkitys on valtava: Tekoälyn taloudellinen merkitys on McKinseyn arvion mukaan 4 – 11 Triljoonaa dollaria. Kysymyksessä on siis ilmiö, joka ravistelee yhteiskuntaa ja toimialoja perustuksia myöten.
- Vastuuta ei voi pakoilla: Jokaisen meistä ryhdyttävä toimiin ymmärtääksemme tekoälyn tuomia mahdollisuuksia NYT HETI – tai ainakin seuraavan puolen vuoden aikana.
- Vastuullinen päätöksenteko edellyttää kontekstin ja teknologian ymmärrystä: Tekoälyyn liittyviä päätöksiä on tarkasteltava osana kontekstia, jossa sitä sovelletaan. On ymmärrettävä, että teknologia on usein vain pieni osa kokonaisuutta. Riippumatta siitä tarkastellaanko tekoälyä koko yhteiskunnan tai yksittäisen yrityksen näkökulmasta, tärkeimmät päätökset eivät liity teknologiaan ja siihen liittyviin kyvykkyyksiin, vaan organisaatioihin ja niissä työskenteleviin ihmisiin.
Tohtori fanittaa
Fani (engl. fan) on henkilö, joka ihailee tai arvostaa jotain ilmiötä, henkilöä, joukkuetta, tyylilajia tai kulttuurin aluetta voimakkuudella, joka ylittää tavanomaisen arvostuksen. Varhaisteininä koetun Dingo -manian jälkeen en ole suuremmin fanittanut ketään enkä mitään. Tekoälyyn tutustuessani minusta on kuitenkin kuoriutunut Risto Siilasmaa -fani. Olen tutustunut aiheeseen ja Ristoon Youtuben välityksellä ja päässyt kuuntelemaan häntä Nokialla järjestetyssä AI Charity Fundraiser -tilaisuudessa. Niiden perusteella Risto vaikuttaa erittäin älykkäältä, sympaattiselta ja nöyrältä, eli fanituksen arvoiselta.
Nolo tilanne?
Olen ekstrovertti, mutta kuitenkin lievästi ujo uusien ihmisten seurassa. Saapuessani paikalle Tiedekulmaan Risto ja muut puhujat olivat virittelemässä mikkejä paikoilleen. Otin kahvia, ja keräsin rohkeutta. Hengitin syvään ja marssin esittäytymään Ristolle avausrepliikillä ”Olen sun fani…”. Herrasmiehenä Risto jutteli kanssani hetkisen ja suostui poseeraamaan valokuvaajalle kanssani. Myöhemmin jatkoimme keskustelua myös Twitterissä.
Miksi Risto on niin ihana?
Minusta on hienoa, ja ihailtavaa, että menestynyt ja asiantunteva ihminen myöntää rajoitteensa, ja palaa 20 vuoden tauon jälkeen koodaamaan oppiakseen ja ymmärtääkseen tekoälyn toimintaa juurta jaksaen. Nöyryys ja halu oppia ovat minusta tavoittelemisen ja fanituksen arvoisia ominaisuuksia.
Iästä riippumatta ihmiset tarvitsevat esikuvia. En usko, että minusta tulee seuraavaa Nokian hallituksen puheenjohtajaa, mutta jos yritän suhtautua elämään positiivisesti ja avoimesti, oppia jotakin uutta joka päivä ja kunnioittaa muita ihmisiä, minusta tulee parempi ihminen. Ja se on tavoittelemisen arvoista sellaisenaan?
PS. Kiitokset kaverikuvasta valokuvaaja Ari Raskille, joka sattui paikalle