Viime viikkoina olen tavannut paljon erilaisia ihmisiä. Tapaamiset ovat olleet inspiroivia ja herättäneet uusia ajatuksia – ja todistaneet sen, että ajatusten jakaminen ja sparrailu muiden kanssa vievät ajattelua eteenpäin. Erilaiset näkökulmat, eri ihmisten ja persoonien vahvuudet tuovat keskusteluun uusia ulottuvuuksia. Ei siis ihme, että olen intoa täynnä kuin ilmapallo.
Yhteistyö ei kuitenkaan aina ole helppoa, vaan edellyttää avoimuutta niin asenteissa kuin kommunikaatiossakin. Lisäksi tarvitaan luottamusta tiimin jäsenten kesken ja ennen kaikkea selkeästi artikuloitua tavoitetta – ilman sitä tekeminen jää tavoitteista irralliseksi. Jotta avoin innovaatio voisi toimia, on tiimidynamiikan hahmottaminen ja kommunikointi tärkeä osa kaikkea tekemistä.
Unbroken business: Valmiina tuntemattomaan
Yhdessä tekemistä voi harjoitella monella tavalla, esimerkiksi työyhteisön harrastamisen kautta. Se oli tarkoituksena Unbroken Business tapahtumassa lauantaina 28.04. Olin lupautunut tuomariksi, ja saapuessani CrossFit8000 pihalle kahdeksan jälkeen, ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua. Yritystiimit ja runsaslukuinen joukko vapaaehtoisia valmistautui päivän koitokseen. Joukkueet olivat harjoitelleet yhdessä kevään ajan, liikkeet olivat tulleet tutuiksi, mutta kukaan ei tiennyt kisalajeja etukäteen. Oltiin jännän äärellä – valmiina tuntemattomaan.
Ensimmäinen Unbroken Business keräsi osallistujia hyvinkin erilaisista yrityksistä. Mukana olivat PWC, Microsoft, If, StoraEnso, Mehiläinen, Vihannespörssi, IBM, Fluido, Koti LKV, FinaGo, Rockplan, Management Events ja Steripolar. Myös kilpailijoiden kirjo oli suuri: Mukana oli jo lajia harjoittelevia urheilijoita, mutta myös niitä joille laji ei ollut ennestään tuttu. Yhteistä kaikille osallistujille oli kuitenkin ennakkoluulottomuus ja pelottomuus, halu laittaa itsensä likoon tiimin puolesta.
Vaativia lajeja ja odottamattomia tilanteita
Tiimilajina CrossFit on vaativa. Suorituksissa tehdään liikkeitä samanaikaisesti. Siinä missä yksilösuorituksessa voi ottaa taukoja oman suorituskyvyn rajoissa, tiimisuorituksessa joutuu säätämään tekemisen myös muiden tiimin jäsenten mukaan. Kysymyksessä on siis vaativa tilanne: Ennen suoritusta tiimin on luotava yhteinen näkemys suoritustaktiikasta, ja suorituksen aikana pyrittävä kommunikoimaan avoimesti, jos ja tyypillisesti, kun tilanne ei vastaa ennakko-odotuksia.
Ensimmäinen laji tehtiin koko nelihenkisen joukkueen (kaksi naista ja kaksi miestä) voimin. Siinä liikutettiin 16kg kahvakuulaa, 15 kg levypainoa, 15kg käsipainoa ja noin 20kg hiekkasäkkiä juoksemalla ja nostamalla. Kommunikaation kannalta erittäin haastava harjoitus.
Toinen laji oli kaksiosainen ja se tehtiin pareittain: Mies- ja naispareille oli omat suorituspaikat, joissa ykkösosiossa testattiin voimaa ja kakkososioissa voimakestävyyttä. Lajissa oli oivallinen mahdollisuus taktikointiin – ja kuten edellisessäkin lajissa, kommunikoinnilla oli suuri merkitys vaihtojen sujuvuudelle.
Kolmoslaji oli ehkä teknisesti haastavin. Siinä tehtiin pareittain liikkeitä samanaikaisesti aikaa vastaan. Lajissa suoritusrytmillä ja vaihdoilla oli suuri merkitys, koska toistoja oli 80 per liike. Kahvakuulaheilautukset sujuivat suurimmalta osalta pareja vaivattomasti, mutta samanaikainen leuanveto ja rengassoutu aiheutti pieniä haasteita. Kun niistä oli selvitty naruhypyt ja köysikiipeilyt olivat helpompia. Harvalla tiimillä laji meni täysin suunnitellusta, vaan taktiikkaa jouduttiin säätämään lennosta. Tunteet nousivat pintaan ja muutama kirosanakin kuului.
Finaaliin valikoituivat kolmen ensimmäisen lajin perusteella Vihannespörssi, Koti LKV, Stora Enso ja IBM Finland. Finaalilajissa testattiin taitoa, tahtoa ja kestävyyttä, ja lajivalikoimaan kuuluivat hiihto, soutu ja assault bike, piristettynä varpaat tankoon -liikkeellä, burpeilla ja seinäpallon heitolla. Vihannespörssi lähti matkaan hienoisen etumatkan turvin ja kasvatti etumatkaansa lajin kuluessa rautaisella taktiikalla, jossa hyödynnettiin jokaisen tiimin jäsenen vahvuuksia. Hiihdossa, soudussa ja assault bikessa mieskilpailijat jaksoivat runnoa menemään ja taitoliikkeissä naiskilpailijat hoitivat homman kotiin. Vihannespörssi vei ansaitusti Suomen kovakuntoisimman yrityksen tittelin, toiseksi kiri StoraEnso ja kolmannen tilan nappasi IBM:n nenän edestä Koti LKV.
Voittajatiimin resepti
Tuomarina pääsin seuraamaan tiimien tekemistä läheltä ja kiinnitin huomiota erityisesti voittajatiimin tekemiseen. Voidaan toki vedota siihen, että tiimillä on hiukan epäreilu lähtöasema – Vihannespörssin toimitiloihin Sörnäisiin valmistui vuoden alussa toiminnallisen harjoittelun sali, jossa tiimi on epäilemättä viettänyt hikisiä tunteja. Sen lisäksi uskon, että voittajatiimin reseptissä on seuraavia aineksia:
- Selkeä näkemys tavoitteista: Lajien julkistuksen jälkeen voittajatiimi lähti välittömästi muodostamaan yhteistä näkemystä siitä miten laji kannattaa suorittaa.
Tohtorin johtopäätös: Ilman yhteistä tavoitetta ja näkemystä siitä miten se saavutetaan syntyy harvoin mitään. - Vahvat yksilöt joilla on erilaista osaamista: Tiimistä löytyi voimaa, nopeutta ja kestävyyttä sopivassa suhteessa.
Tohtorin johtopäätös: Diversiteetti ja erilaiset kompetenssit muodostavat vahvan pohjan jonka päälle rakentaa. - Kommunikointi ja kannustaminen: Lajissa 2 olin Vihannespörssin naiskilpailijoiden tuomarina ja kiinnitin huomiota siihen, että lajin aikana nais- ja mieskilpailijat kommunikoivat paitsi parina, myös joukkueena. Sitä eivät muut tuomaroimani joukkueet tehneet. Myös muissa lajeissa joukkue eli täysillä kaikkien jäsenten suorituksissa ja kannusti toinen toisiaan ylittämään itsensä.
Tohtorin johtopäätös: Avoin kommunikointi on menestyksen kannalta korvaamaton voimavara. - Osaava valmentaja: Tiimillä oli paikalla huoltaja, joka kanssa käytiin läpi kunkin lajin strategia. Vaikka tilanteet lajien kuluessa muuttuivatkin, ja tekeminen ei aina mennyt suunnitelman mukaan, ohjeistus oli selkeää ennen suoritusta ja sen aikana.
Tohtorin johtopäätös: Johtamisen merkitystä ei kannata aliarvioida – hyvä johtaja on kannustava valmentaja joka osaa ottaa tiimin jäsenten vahvuudet huomioon ja rakentaa niiden päälle.
Näillä eväillä Unbroken Business -pokaali matkasi Vihannespörssin mukana Sörnäisiin. Ensi vuonna katsotaan taas mistä löytyy Suomen kovakuntoisin yritys. Sen rakentamisessa kannattaa ottaa huomioon edellä mainitut asiat: Selkeä tavoite, erilaiset ihmiset, kommunikointi ja hyvä johtaminen. Niistä on voittajatiimi tehty!