Tohtori diagnosoi: Minkälainen korona-ajan somepersoona olet?

17.4.2020

Tohtori diagnosoi: Minkälainen korona-ajan somepersoona olet?

17.4.2020

Taas yksi päivä illassa. Laitostunut innovaatiotohtori viettää sitä kotisohvalla naputellen ja vieressä nukkuvan Pablon tuhinaa kuunnellen. Käy mielessä, että jos olisi koira voisi nukkua suurimman osan päivästä, käydä välillä syömässä ja ulkoiluttamassa omistajaa, haukkua naapurit ja toistaa saman alusta. Tai jotain sinnepäin. Sen sijaan selailen sosiaalista mediaa hajamielisesti. Somella on iso rooli karanteeniviestinnässä.

Minkälainen korona-ajan somepersoona olet?

Mielenkiintoista ”koronaelämässä” on toki se mitä itselle tapahtuu tai miten käyttäytyy erilaisissa tilanteissa. Mutta ihan yhtä mielenkiintoista on se, miten kanssaihmiset ovat reagoineet tilanteeseen, ja ilmaisseet itseään erityisesti sosiaalisessa mediassa. Niinpä laitoin tohtorin diagnoosiviitan päälleni ja kehitin ”minkälainen korona-ajan somepersoona olet?” testin. Tunnistan ainakin seuraavat tyypit:

  • Koronapoliisi: Tämä näkyvä somepersoona on sulkeutunut bunkkeriinsa jo hyvissä ajoin ennen hallituksen toimenpidesuosituksia. Hän lukee kaiken mitä aiheesta uutisoidaan ja on kaikkien alojen erityisasiantuntija. Asiantuntijan rintaäänellä hän uhkailee kanssaihmisiään ja kommentoi kaikkia mahdollisia postauksia, samalla lietsoen itseään hurmokseen. Samaan hengenvetoon hän kehuskelee loppumattomalla vessapaperivarastollaan, ja talvisodan hengellä. Pysykää kotona ###kele!
  • Haastaja: Tämä taistelija on löytänyt koronakriisistä mahdollisuuden haastaa itsensä ja muut. Hän seisoo päällään tai käsillään, noukkii vessapaperirullia varpaillaan, tai riisuu vaatteitaan käsinseisonnassa. Ja haastaa tietty kaikki kaverit mukaan hauskanpitoon. Vain mielikuvitus on rajana!
  • Kotigourmetkokki/leipuri: Tämä koronakriisin sankari ottaa ravintoloiden kiinniolon haasteena. Hän uhraa henkeään kauppahallissa ja metsästää juuri oikeanlaiset raaka-aineet. Kotikeittiössä syntyy herkkuruoka toisensa perään, onhan ruokainnovaatioiden kehittely oma taiteenlajinsa. Kotikokin alalaji on leipuri, jola tekee pataleivän toisensa jälkeen ja pullia ja kakkuja siinä sivussa. Kukahan ne kaikki syö?
  • Tsemppari: Tämä aina positiivinen somepersoona on löytänyt ja löytää koronakriisistä hyviä puolia ja liiketoimintamahdollisuuksia. Hän herää aamuisin säteilevän pirteänä, ja jakaa päivän mittaan itsestään lukuisia kuvia, joissa hän menee teamsista zoomiin ja edelleen google hangoutista meettiin ja löytää niistä jokaisesta loputtomia mahdollisuuksia. Illalla vielä pari facetimea kavereiden kanssa ja skål på den saken!
  • Eräjorma: Tämä sankari kulkee omia polkujaan ja suuntaa kohti erämaata satoi tai paistoi. Hän postaa loputtoman hienoja kuvia, joissa liikutaan luonnossa ja nautitaan luonnonrauhasta. Aah, tätä voisi jatkaa loputtomiin. Ainakin jos rajaa kuvista pois kaikki muut, jotka ovat saaneet saman idean. Vielä kun löytäisi parkkipaikan…
  • Valittaja: Ei pääse mökille, vanhemmat ihmiset eivät pysy kotona, kauppojen toimitusajat ovat loputtoman pitkiä, hallitus ei osaa asiaansa, eikä kukaan muukaan. Jos aurinko paistaa on liian kirkasta, jos sataa, niin ulos ei voi mennä. Ja entäs sitten etäkoulu. Se vasta elämää vaikeuttaakin. Voihan Vilmaviesti.

Listaa voisi jatkaa vielä pidemmällekin. Meitä on moneen junaan, ja kaikkien muumit eivät ole laaksossa. Ja mitä pidempään karanteeni jatkuu, niin sitä mielenkiintoisemmaksi elämä menee. Samalla kun yritän etsiä itsestäni kotikokkia ja tsempparia, yritän pitää valittajan kurissa. Mutta sen olen päättänyt, että yhteään vessapaperirullahaastetta en tee. Tai jos teen, niin teen sen salaa. En ainakaan jaa tulosta somessa!

Vahva ja kiltti

Korona-ajan some -elämässä on myös hyviä puolia. Pidin kysymyslistasta, jossa pyydettiin lapsia kertomaan minkälainen äiti olet. Tein kyselyn kotona asuville tyttärilleni ja sain mielenkiintoisia vastauksia. Viimeinen kysymys kuului näin: Mikä sarjakuvasankari äiti olisi? Molemmat tyttäreni jäivät miettimään vastausta hetkeksi ja vastasivat samalla tavalla: Wonderwoman. Loistava roolimalli varmasti, mutta asiaa mietittyäni löysin paremman. Korona-aikana ja sen jälkeenkin haluaisin olla kuin Peppi Pitkätossu, joka totesi: ”Jos on vahva, pitää olla myös kiltti”. Yritän siis selvitä koronasta sortumatta suurempaan julistamiseen, pysyä vahvana ja ennen kaikkea olla kiltti itselleni ja muille.

Uusimmat

blogit ja podit

Syökö budjetointi strategian aamupalaksi?

Syökö budjetointi strategian aamupalaksi?

Peter Druckerin viisaus "kulttuuri syö strategian aamupalaksi" on monelle tuttu. Kulttuurilla tarkoitamme väljästi tapaa toimia ja usein se heijastaa organisaation kykyä muuttua ja innovoida. Kulttuuri vaikuttaa moneen, mutta onko kuitenkin niin, että "rahalla saa ja...

Menestys on ihmisistä kiinni

Menestys on ihmisistä kiinni

Kuluneet viikot ovat olleet aikamoista haipakkaa: Olen mm. vetänyt yrittäjille ekosysteemikoulua, fasilitoinut keskustelua siitä, miten strategian ja johtamisen murros näkyy johtajan työssä ja ruokkinut keskustelua dataekosysteemeistä ja niiden merkityksestä. Olen...

Liikenne: Pertti Korhonen & Sauli Eloranta

Liikenne: Pertti Korhonen & Sauli Eloranta

Ecosysteemin rakentajat - Jakso 7 Miten maailma muuttuu kun liikenteestä tulee autonomista? Tai miten liikenne muuttuu? Raideliikenteen ja autoilun tulevaisuus? Sauli Eloranta, VTT Pertti Korhonen, Traficom Kuuntele Podit-palvelussa

Ekosysteemien Rakentajat Osa 7: Liikenne

Ekosysteemien Rakentajat Osa 7: Liikenne

Hiihtolomakausi on alkanut. Se tarkoittaa ruuhkia tieliikenteeseen, täysiä junia ja lentokoneita. Moni meistä tuskastuu: Omalla autolla liikkuessa ruuhkat ja onnettomuudet saavat hien pintaan. Samoin julkisilla kulkuneuvoilla liikuttaessa myöhästelevät junat ja lennot...