Tervetuloa 2019

Joulu ja uusivuosi ovat takanapäin. Ne menivät leppoisissa ja lämpimissä merkeissä kaukana Suomen pakkasista. Nautin kiireettömistä aamulenkeistä rannalla, auringon lämmöstä iholla ja leppoisasta seurasta. Ne olivat tervetullutta vaihtelua yrittäjän kiireiseen arkeen. Auringonoton lomassa jäi aikaa myös mietiskelylle, tapahtumarikkaan vuoden reflektoinnille ja uuden vuoden suunnittelulle.

Hyvästi kireys – tervetuloa luovuus

Lomaa edeltävä joulunalusviikko oli paineistettu. Projektien paketointia, tutkimushaastattelujen viimeistelyä ja hallituksen kokouksia. Kalenteri oli täynnä, niin kuin aina joulun alla. Kuin ihmeen kaupalla sain kuitenkin tehtyä kaiken mitä olin suunnitellut tekeväni, ja jopa matkalaukun pakattua. Lentokentällekin pääsimme ajoissa, lumipyrystä huolimatta. Matka saattoi alkaa.

Lentomatka toimi juuri niin kuin oletinkin: Sen aikana ehdin naputella viimeiset sähköpostit, katsoa pari leffaa ja nukkuakin hiukan. Perille päästyämme pari ensimmäistä päivää menivät rauhallisesti aikaerosta toipuessa. Kävimme kävelyllä, ja nautimme auringosta. Söimme hyvin ja uimme sinisessä meressä.

Matkasta väsyneenä yritin kuunnella itseäni, ja onnistuinkin. Vähitellen rentouduin. Totesin, että arjen keskellä unohtuu helposti miltä rento keho tuntuu. Kun arki painaa päälle, kireys hiipii hartioihin kuin, ja koko kroppa on kireä kuin viulunkieli. Kiireen jatkuessa kireä olotila jää päälle, ja tuntuu normaalille. Onneksi, lomalla on aikaa päästää irti kireydestä ja antaa tilaa luovuudelle. Mutta se vaatii aikaa ja keskittymistä. Tietoisuutta siitä, että pitää päästää irti.

Aikaa ajatella

Ensimmäisten lomapäivien aikana rentouduin silminnähden. Uni muuttui laadukkaammaksi ja leposyke laski, ainakin jos Ouraa on uskominen. Pääsimme nopeasti lomamoodiin, johon kuului sopivasti liikuntaa ja laiskottelua. Aamupäivisin kävimme juoksemassa, lainelautailemassa tai patikoimassa, tai sitten vain keskityimme auringonottoon.

Iltapäivisin otin aikaa ajattelulle, ja kirjoittelin tunnin pari. Tuloksena syntyi parikymmentä sivua tutkimustekstiä ja innovaatioaiheinen artikkeliaihio. Erityisesti tutkimuksen kirjoittamisen helppous yllätti, olen nimittäin lykännyt aloittamista koko syksyn. Kun pääsin alkuun tekstiä tuli kuin itsestään. Rento mieli osoittautui jälleen luovuuden ja tuottavuuden lähteeksi. Kuten niin usein aikaisemminkin.

Päivän paras hetki oli illansuussa. Useana iltana kävelimme rannalle katsomaan auringonlaskua. Rannalla istuessani mietin, miksi en koskaan tee samoin kotona – ota aikaa ajattelulle ja vain pysähdy hetkeen. Miksi oman ajan ottaminen arjen keskellä on niin vaikeaa?

Parempi minä

Vuosi on siis alkanut leppoisasti lomaillen. Odotan kuitenkin innolla töihin paluuta. Viime vuonna alkaneet projektit ovat hyvässä vauhdissa kaikilla rintamilla – tutkimuksen, koulutuksen, konsultoinnin ja hallitustyön parissa. Sokerina pohjalla on Naisjohtajien Voimala, energinen naisryhmä jossa on voimaa – kirjaimellisesti.

  • Tutkimus: Välittävän yrityskulttuurin tutkimus etenee, ja ensimmäiset tieteelliset tuotokset ovat työn alla. Samanaikaisesti etenemme isomman aineiston keräämisessä kumppanini Ullan kanssa. Yhteistyö Turun Kauppakorkean kanssa toimii erinomaisesti, ja on kiva oppia uutta hyvässä seurassa.
  • Koulutus: Olen lupautunut vetämään Hanken & SSE EE:lle ohjelman digitaalisesta johtamisesta. Liquid Leader -ohjelman suunnittelu on täydessä vauhdissa, ja kun sisältöä katsoo siitä tulee loistokokonaisuus.
  • Konsultointi: Alkuvuoden ohjelmassa on mielenkiintoisia projekteja niin avoimen innovaation kuin tekoälynkin tiimoilta. Toivottavasti niitä riittää myös loppuvuoteen.
  • Hallitustyö: Jatkan FCG:n ja Innovation House Finlandin hallituksissa. On kiva olla mukana tekemässä merkityksellistä kansainvälistä liiketoimintaa. Erityisen ylpeä olen Innovation House Finlandin laajenemisesta Singaporeen maaliskuussa. Sen eteen on tehty paljon työtä! Aloitan myös tekoälyalusta AskKaukon hallituksessa.
  • Naisjohtajien Voimala: Kerran kuussa keräännymme jumppaamaan porukalla ja jakamaan kuulumisia. On ollut kiva huomata, että hyvinvointi ja yhdessä tekeminen kiinnostavat. Voimala siis jatkuu tänä vuonna vähintään yhtä energisenä kuin viime vuonnakin.

Lomalta palattuani olen täynnä intoa ja tarmoa. Vaikka en varsinaisesti uudenvuoden lupauksiin uskokaan, olen tehnyt lupauksen: Yritän pitää kiinni rennosta fiiliksestä ja olla läsnä läheisille. Nukkua hyvin, syödä hyvin ja liikkua sopivasti. Kahdella sanalla sanoen, lupaan olla parempi minä.