Lennä Nykäsen Matti

10.2.2019

Sunnuntaiaamun pohdintani tämän viikon blogin aiheesta oli helppo. Vaikka isoista teemoista esimerkiksi epävarmuus ja luottamus ovat olleet tapetilla viikon aikana en kuitenkaan kirjoittanut niistä, vaan päädyin kirjoittamaan Matti Nykäsestä. Miksikö? No ehkä siksi, että Matti tuo mieleen monia muistoja vuosien varrelta. Ja myös ennen kaikkea siksi, että Matin lausahdukset herättävät ajatuksia jotka halusin jakaa.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun pohdin Matin lausahduksia. Analyysi alkoi jo uudenvuodenpäivänä muutama vuosi sitten. Olimme juhlistaneet uutta vuotta ystäväporukalla, ja paras ystäväni miehineen oli jäänyt yökylään. Aamulla siivoilimme bileiden jälkiä, ja inspiroiduimme Matin sanailusta. Liekö syynä lievä huonovointisuus, vai Matin nerokkuus, mutta lopputulemana aamupäivän siivousrupeama osoittautui oikein mukavaksi. Matin sanailut kirvoittivat paitsi pieniä hihityskohtauksia myös filosofista pohdintaa. Tulimme siihen tulokseen, että Matti oli oikeassa monessa asiassa.

”Elämä on ihmisen parasta aikaa”

Taannoinen uudenvuodenpäivän keskustelumme lähti liikkeelle todellisuuden tiedostamisesta. Edellisenä iltana teema oli ollut Mattia mukaillen ”Silloin kun biletetään, ei mistään teelusikasta juoda”. Aamun tunnelma ei kuitenkaan ollut alavireinen, vaan päinvastoin. Kävimme läpi hauskaa iltaa ja sen siivittäminä useampia yhteisiä biletysmuistoja vuosien varrelta. Tulimme siihen tulokseen, että siinä missä nuorempana valinnat olivat vähemmän tiedostavia ja sattuman ohjaamia, nyt vanhempana valinnat ovat tiedostavampia. Kun biletetään, niin biletetään. Tiedostaen, että seuraavana päivänä valvominen kostautuu.

Elämä on suurimmaksi osaksi tasapainoilua perheen ja työelämän ristipaineissa. Kaiken kiireen ja tekemisen keskellä, onnellisuuden perustana on kyky nähdä hyvää jokaisessa hetkessä, myös niissä haastavissa. Siksi kyky elää täysillä tiedostaen, että elämä on ihmisen parasta aikaa, toisin sanoen kyky elää hetkessä, on onnellisuuden kannalta olennainen. Matti oli siis Mindful, jo ennen kuin Mindfulnessista tuli valtavirtaa.

”Sauvakävelin siellä järvellä ja opin avantouinnin”

Tämä on ehkä vähemmän tunnettu Matti -sitaatti, mutta liittyy myös vahvasti tähän päivään. Maailma on monimutkainen ja asiat ovat harvoin juuri sellaisia miltä ne pintapuolisesti tarkasteltuna näyttävät. Vaikka kuinka analysoisimme erilaisia tilanteita, on vaikea ennakoida lopputulosta. Tietoiset valinnat voivat usein johtaa odottamattomaan lopputulemaan. Epävarmuuden sietokyky on siksi ehkä tärkein ominaisuus elämästä selviytymisessä. Suunnittelu ja ennakointi auttavat varautumaan pahimpaan, mutta loppujen lopuksi asiat on otettava vastaan sellaisina kuin ne tulevat. Asenne siis ratkaisee. Eli jos sauvakävellessä putoaa avantoon, niin sille ei voi mitään. Avantouinti on mielenkiintoinen laji sekin.

Matti oli urheilijana paitsi lahjakas myös tinkimätön harjoittelija, eikä menestys ollut sattumaa. Se puoli Matista tiivistyy lausahdukseen ”Olen varautunut jokaiseen päivään. Huomiseenkin.” Epävarmuutta siis pitää sietää, mutta harjoittelu ja valmistautuminen auttavat varautumaan siihen mitä tuleman pitää.

”Kyllä mä tän ymmärrän, mutta kun mun aivot ei”

Tietotulvassa on helppo keskittyä analysoimaan asioita järjellä, mutta kun mukaan otetaan tunteet, niin asiat mutkistuvat. Erityisesti työpaikoilla luottamus on koetuksella, kun tekeminen ja virallinen viestintä ovat ristiriidassa. Myös ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa järki on kovilla, jos tunteet aistivat ristiriitoja sanallisen ja sanattoman viestinnän välillä. Luottamus syntyy aitoudesta ja systemaattisuudesta. ”Tekemätöntä ei saa tekemättömäksi” totesi Mattikin. Harva meistä kuitenkaan surffaa läpi elämän tekemättä virheitä. Harkitsemattomat sanomiset ja tekemiset kannattaa käsitellä heti. ”Kiitos” ja ”Anteeksi” ovat vaikeita sanoja, mutta oikea-aikaisesti sanottuina ne kantavat pitkälle. Niin kuin Matin hyppykin. Olennaista on kuitenkin se, että otamme vastuun teoistamme, eli Matin sanoin: ”Älä koskaan syytä omista teoistasi ketään muuta. Se on mafian laki.”

”Elämä on laiffii”

Matin elämä oli kaikkea muuta kuin ennalta-arvattava. Lahjakkuus ja tinkimätön harjoittelu tekivät hänestä mestarin. Hän savutti paljon, mutta menetti ehkäpä vielä enemmän. En ehkä itse kykene samanlaiseen heittäytymiseen, mutta pyrin parhaan kykyni mukaan näkemään sen, että ”Jokainen tsäänssi on mahdollisuus!”. Kun vielä ottaa huomioon sen, että onnistumisen mahdollisuudet ovat olemassa, eli ”Se on ihan fifty-sixty miten käy” kannattaa meidän varmaankin soveltaa Matin elämänviisauksia parhaan kykymme mukaan. Elää päivä kerrallaan. Hyväksyä se, että aina kaikki ei mene niin kuin on suunnitellut. Pyrkiä päättelemään ja perustelemaan valintojamme järjellä, mutta pitää sydän mukana. Lyhyesti sanoen elää parhaan kykymme mukaan!

Uusimmat

blogit ja podit

Syökö budjetointi strategian aamupalaksi?

Syökö budjetointi strategian aamupalaksi?

Peter Druckerin viisaus "kulttuuri syö strategian aamupalaksi" on monelle tuttu. Kulttuurilla tarkoitamme väljästi tapaa toimia ja usein se heijastaa organisaation kykyä muuttua ja innovoida. Kulttuuri vaikuttaa moneen, mutta onko kuitenkin niin, että "rahalla saa ja...

Menestys on ihmisistä kiinni

Menestys on ihmisistä kiinni

Kuluneet viikot ovat olleet aikamoista haipakkaa: Olen mm. vetänyt yrittäjille ekosysteemikoulua, fasilitoinut keskustelua siitä, miten strategian ja johtamisen murros näkyy johtajan työssä ja ruokkinut keskustelua dataekosysteemeistä ja niiden merkityksestä. Olen...

Liikenne: Pertti Korhonen & Sauli Eloranta

Liikenne: Pertti Korhonen & Sauli Eloranta

Ecosysteemin rakentajat - Jakso 7 Miten maailma muuttuu kun liikenteestä tulee autonomista? Tai miten liikenne muuttuu? Raideliikenteen ja autoilun tulevaisuus? Sauli Eloranta, VTT Pertti Korhonen, Traficom Kuuntele Podit-palvelussa

Ekosysteemien Rakentajat Osa 7: Liikenne

Ekosysteemien Rakentajat Osa 7: Liikenne

Hiihtolomakausi on alkanut. Se tarkoittaa ruuhkia tieliikenteeseen, täysiä junia ja lentokoneita. Moni meistä tuskastuu: Omalla autolla liikkuessa ruuhkat ja onnettomuudet saavat hien pintaan. Samoin julkisilla kulkuneuvoilla liikuttaessa myöhästelevät junat ja lennot...