Unelmakartta :: Uusi vuosi ja vanha minä

Joulun ja uusi vuosi kuluivat rauhallisissa merkeissä. Joulusiivouksen, ruuanlaiton ja perheen kanssa vietettyjen jouluaaton ja joulupäivän jälkeen suuntasin tapaninpäivänä Hankoon. Vaikka sosiaalisen median mukaan ”kaikki” olivat Lapissa, nauttivat lumesta ja hiihtivät kymmeniä kilometrejä päivässä ei se juurikaan haitannut. Vaikka toisin voisi luulla, FOMA:sta (Fear of Missing Out) ei ollut tietoakaan. Puuhakkaan vuoden lopuksi oli ihanaa keskittyä olennaiseen, eli sohvalla makaamiseen, Netflixin katsomiseen, neulomiseen ja kirjojen lukemiseen. Ja tietysti suklaan ja karkin syöntiin siinä ohessa – ja vähän unelmointiinkin.

Unelmakarttoja

Ystäväni ovat askarrelleet unelmakarttoja – ja minäkin olen asiaa harkinnnut. Koska olen enemmänkin tavoitteellinen suorittaja kuin unelmoija, on unelmakartan teko kuitenkin jäänyt. Koronavuoden lähestyessä loppuaan halusin katsoa eteenpäoin, ja totesin tarvitsevani unelmia. Joten. Ryhdyimme tuumasta toimeen ja keräännyimme naisporukalla unelmoimaan aseinamme vino pino naistenlehtiä, sakset, liimaa, kartonkia ja tietysti muutama pullo skumppaa.

Rentouttavan illan lopputulema yllätti. Vaikka ”pakotettu unelmointi” tuntukin aluksi vaikealle, kartan kokoaminen oli palkitsevaa. Lehtien selailu, sielunmaisemaan sopivien kuvien ja sitaattien etsiminen ja niiden sommittelu alustalle osoittautui hauskaksi iltapuhteeksi. Oli myös mielenkiintoista nähdä mistä muut unelmoivat: Yhdessäolosta ystävien kanssa, kivoista juhlista, lastenlasten töpsytyksestä ja ihanasta kirjastosta jossa valitsee rauhallinen tunnelma.

Oma karttani muotoutui viiden aiheen ympärille: Terveys, ihmissuhteet, työ, harrastukset ja koti ovat unelmieni aineksia.

Terveys on kartalla varmaakin siitä syystä, että koronavuosi sai pohtimaan sitä, miten haavoittuvainen olen. Jos sairastun, ei kukaan tee töitäni, yksinyrittäjä kun olen. Siksipä unelmakartallani on asioita, joita olen opetellut viime vuosina: Stressinhallinta, hyvä uni ja liian suorittamisen välttäminen. Ne ovat terveyteni perusta. Toivon siis, että pysyn terveenä ja pystyn tekemään niitä asioita, joista nautin.

Ihmissuhteet: Korona on eristänyt meistä monet ”omaan kuplaamme”. Minun kuplassani on valikoituja tärkeitä ihmisiä. Perhe ja ystävät muodostavat turvaverkon, jonka kanssa voi jakaa iloja ja suruja. En siis unelmoi suurista muutoksista, vaan pikemminkin lisäajasta ja yhdessäolosta. Niin kuin varmasti moni muukin.

Työrintamalla viime vuosi oli toisaalta raskas ja toisaalta palkitseva. Kevään täyspysähdys ja sen mahdollistama Ecosystem Handbook -projekti toivat nostetta loppuvuoteen. Uusia alkuja, joiden tutkiminen on kesken. Alkavat opinnot Turun Yliopistossa ja yhteistyö uusien ja vanhojen kumppaneiden kanssa tekevät elämästä mielenkiintoista. En siis unelmoi suurista muutoksista työrintamallakaan – pikemminkin toivon, että tekemäni valinnat osoittautuvat oikeiksi ja palkitseviksi.

Harrastusten joukossa on uusia ja vanhoja lajeja. Painonnostoharjoitukset jatkuvat, ja niiden lisäksi vuosi 2021 tuo muutamia uusia avauksia. Olen ilmoittautunut ratsastuskurssille ja asettanut tavoitteeksi voimistelutaitojen parantamisen. Kesällä ajattelin nauttia golfista ja tenniksestä ystävien kanssa. Kuitenkin ilman liikaa suorittamista.

Koti: Kartalleni päätyi kuva rauhallisesta kodista. Viime vuoden suurin haaste, on ollut yksinolon ”sietämisen” opettelu. Tai niin luulin. Koronavuosi ja avioero ovat kuitenkin opettaneet kantapään kautta, että yksinolo ei ole ollenkaan vastenmielistä.

Unelmat: Pienistä teoista tulee onnellinen elämä

Palasin kotiin eilen. Siinä missä joulusiivous, ruuanlaitto ja yhdessäolo perheen kanssa jouluaattona ja joulupäivinä auttoivat laskeutumaan lomakoomaan, tämän blogin kirjoittaminen ja kalenterin katsominen toivottavasti auttavat pääsemään mukaan uuden vuoden vauhtiin. Minä, kuten monet muutkin katson uutta vuotta innolla: Se on mahdollisuuksia täynnä. Mutta minkälaisia? Se selviää elämällä päivä kerrallaan, ja unelmia toteuttamalla.

Unelmakarttaani katsoen on ehkäpä hyvä, että unelmani eivät ole suuren suuria – pienten unelmien toteuttaminen on mahdollista pienillä teoilla?