Työ tekijäänsä opettaa ja hätä keinot keksii

Energisyys on paras ja huonoin ominaisuuteni. Parhaimmillaan se on kykyä saada aikaan, huonoimmillaan epämääräistä levottomuutta. Viime viikkoina olen ollut elementissäni: Energiaa on tarvittu, sillä puuhaa on riittänyt niin töissä, tutkimusrintamalla kuin vapaa-ajallakin. Onneksi syksy ei ole siis vielä minua masentanut, vaan olen karkottanut aamuhämärää kirkasvalolampulla ja valaissut pimeneviä iltoja kynttilöin. Niiden avulla mieli on pysynyt reippaana ja virkeänä.

Marraskuun lähetessä hiukan jännittää: Kalenteri on täynnä ja tekemistä riittää. Ja toivottavasti virtaakin. Parasta nimittäin olisi, sillä ”normitöiden lisäksi” tutkimusrintamalla tapahtuu ja remontti pitäisi saada valmiiksi. Tai ainakin valmiimmaksi!

Tutkimusrintamalla tapahtuu

Saimme tutkimusdatamme kasaan noin kuukausi sitten. Se on mielenkiintoinen: 121 haastateltavaa 9 eri asiantuntijaorganisaatiosta. Aineisto on kattava: 39% haastatateltavista on naisia, 61% miehiä. Kansallisuuksia on yhteensä 16, suurimmat ryhmät kotimaan mukaan ovat Suomi 44%, Intia 12%, Brasilia 13% Kiina 11% ja Ruotsi 6%. Nyt käynnissä oleva analyysivaihe on koukuttava. Dataa pöyhiessä löytyy erilaisia näkemyksiä ja näkökulmia aiheeseen. Vaikka analyysi on kesken, uskomme että olemme löytäneet muutamia teoreettisesti ja käytännön kannalta merkittäviä asioita. Niistä esimakua seuraavassa

  1. Millenniaalit tulevat oletko valmis? Ensi vuonna, eli siis 2020, 70% globaalista työvoimasta on milleniaaleja. Tutkimusaineistossamme heitä on 40% – ja odotukset työlle johtamiselle ovat hyvinkin erilaisia kuin mihin me X-sukupolven edustajat tai sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat osaamme valmistautua.
  2. Tarkoituksella on väliä: Muuttuvassa maailmassa ihmiset tarvitsevat kiinnekohtia. Yritysten missio ja visiolausekkeet eivät vastaa odotuksiin: Ne ovat liian vaikeita. Niitä ei muista juuri kukaan. Selkeys ja yksinkertaisuus ovat valttia. Niiden avulla työntekijät sitoutuvat yritykseen sekä järjellä, että tuntella.
  3. Tavoitteita tarvitaan: Yritysten tavoitteenasetannalla on väliä. Jos haluaa olla asiakaskeskeinen, on asiakaskeskeisyys tavoitteellistettava. Sama pätee innovaatioon ja uudistumiseen.

Listaa voisi jatkaa vielä, mutta tässä vaiheessa todettakoon, että lisää on luvassa, kun analyysi on valmis, eli vuoden loppuun mennessä. Mutta sen sanon, että tässä(kin) tapauksessa matka on varmastikin päämäärää tärkeämpi. Se että oppii joka päivä uutta on palkitsevaa sinällään!

Tohtorin huomio: Ihmiset ovat erilaisia. Oppiminen on henkilökohtainen prosessi, johon kannattaa investoida aikaa. Halu oppia syntyy usein matkan varrella: Kun sukeltaa aiheeseen löytää uusia kulmia ja ajatuskulkuja, ja niiden tutkiminen tuo mukanaan oppimisen ja oivaltamisen iloa!

Remonttia ja sananlaskuja

Oppiminen on jatkunut tutkimuksen lisäksi myös vapaa-ajalla. Viime kesänä elämäni muuttui, kun jouduin avioeron seurauksena luopumaan kesäpaikasta, jossa olen viettänyt viimeiset 20+ vuotta. Niin kuin monta kertaa aikaisemminkin, luopuminen tuntui pahalta hetken, mutta toi tullessaan positiivisen muutoksen. Löysin ihanan talon ja päädyin vuokraamaan sen yhdessä tutkimuskumppanini ja ystäväni Ullan kanssa. Vuokrauspäätöksen taustalla oli paitsi talon hyvä feng shui, myös vuokraisäntämme positiivinen asenne: Hän suhtautui lämmöllä haluumme kunnostaa taloa ja saimmekin remontin alulle jo elokuussa. Nyt lokakuussa seinien maalaus ja vanhojen puulattioiden kunnostus ovat hyvässä vauhdissa, ja pääsemme todennäköisesti muuttamaan sisään vielä ennen joulua!

Remontin tekeminen yhdessä on kivaa. Meillä on molemmilla kova halu saada talo kuntoon ja vahva visio siitä miltä se näyttää sitten kun se on valmis. Vision toteutuminen edellyttää kuitenkin tässäkin tapauksessa kovaa työtä, jota emme kumpikaan pelkää. Työnteon lomassa pohdimme tänä viikonloppuna kahta asiaa. Toinen on se, että ”työ tekijäänsä opettaa” eli remontoidessa löytää tekemällä parhaat tavat. Toinen ajatuksistamme liittyy tuloksellisuuteen: Emme kumpikaan ole remontoinnin ammattilaisia, mutta tulimme siihen tulokseen, että palkkaisimme itsemme ehdottomasti maalaushommiin. Eli päivän päätteeksi kehuimme toisiamme estottomasti.

Tohtorin huomio: Jos on pelottomasti valmis tarttumaan haasteisiin, niistä selviää varmasti. Moneen asiaan ei ole vain yhtä ”oikeaa tapaa” vaan tekemällä oppiminen on mahdollisuus myös haastaa totuttuja toimintamalleja. Ja kun arvioi työnsä tuloksia kannattaa olla rehellinen. Jos tulos on hyvä, niin siitä kannattaa olla ylpeä. Ja työkaverin kehuminen kannattaa aina!

Hätä keinot keksii

Uuden oppiminen ja innovaatio ovat läsnä sekä tutkimuksessa että remontoidessa. Molemmissa tulee eteen tilanteita, joista ei pääse eteenpäin kuin soveltamalla. Ja kuten tiedämme, soveltaminen ja ongelmanratkaisu ovat innovatiivisuuden ytimessä.

Lauantaina jouduimme soveltamaan. Kunnon Raksapirkkojen tavoin varasimme lauantain varalle remppaolutta. Kun tauon paikka tuli, huomasimme, että meillä ei ollut pullonavaajaa. Sananlaskun mukaisesti ”hätä keinot keksi” eli onneksi meillä on erilaisia työkaluja. Kukallisilla pihdeillä pullot sihahtivat auki – jos eivät ihan vaivatta, niin kuitenkin kohtuullisella vaivalla!

PS. Kiitokset kuvasta kuuluvat siis Raksapirkko Ullalle