Tohtori & Rakkaus: Pienistä puroista syntyy iso joki

Huhtikuun alku. Kevät tulee kohisten. Pihan siivouksen lomassa on ollut aikaa miettiä myös muita elämänalueita ja muutoksia, joita on viime vuosina ollut riittämiin. Kolme vuotta sitten tein toistaiseksi suurimman työelämän muutoksen kun yli 20 vuoden putki yritysjohtajana tuli päätökseen. Sen myötä alkoi uusi elämänvaihe yrittäjänä. Kaksi vuotta sitten erosin. Vuosi sitten koronasulku muutti elämää monella tavalla.

Pihan kevätsiivous on mahdollisuus käyttää moottorisahaa. Åken (ja kyllä, moottorisahallani on nimi) kanssa operoidessani ehdin pohtia myös muita ”siivousasioita” eli toisin sanoen järjestellä mieltäni ja pohtia kuka olen ja mitä haluan elämältä. Ei ihan pieniä kysymyksiä.

Keski-ikä: Uhka vai mahdollisuus?

Suurten ja dramaattistenkin elämänmuutosten lomassa on tapahtunut monta pienempää muutosta. Keho ikääntyy ja peilikuva muuttuu. Samaan aikaan kuitenkin elämä tasapainottuu: Tyttärien teini-iän kapinointi on tasaantunut, ja näyttää siltä, että he ovat löytäneet oman polkunsa matkalla aikuisuuteen. Olen vilpittömän iloinen ja ylpeä päättäväisyydestä, jolla 18-vuotias tyttäreni valmistautuu kirjoituksiin ja 20- ja 22-vuotiaat etenevät opinnoissaan. Toki korona vaikuttaa elämäämme, mutta sille emme mitään voi.

Avioeron myötä olen viettänyt paljon aikaa yksin. Ja ajoittain tuntenut oloni yksinäiseksi. Hetkellinen yksinäisyyden tunne on kuitenkin käsiteltävissä. Siitä pitävät huolen paitsi perhe myös ystävät, joiden kanssa pidän tiiviisti yhteyttä. Osa ystävyyssuhteista on jopa tiivistynyt koronan myötä. Saksassa asuvan bestikseni kanssa juttelemme nykyisin enemmän kuin aikaisemmin. Ikääntymisen myötä ystävien merkitys on kasvanut: Yhteiset harrastukset, syvälliset keskustelut, kepeä herjanheitto, itkut ja naurut – olen kiitollinen siitä, että minulla on ihana ystäväjoukko, joka on kulkenut mukana elämäni vaiheissa.

Kaksi vuotta eron jälkeen olen myös vähitellen tullut siihen tulokseen, että voisi olla aikaa ja tilaa uudelle parisuhteelle. Rakkaus ei ole kuitekaan ihan helppoa. Ajatuskulkuni on kaksijakoinen. Toisaalta haluan lämpöä ja läheisyyttä, toisaalta arvostan omaa aikaani ja itsenäisyyttä. Onnellisuuteni ei kuitenkaan ole parisuhteesta kiinni. Keski-ikäisenä maailma ei ole joko tai – vaan ehkä enemmänkin sekä että, eli nyt on varmaakin mahdollista rakentaa jotakin omannäköistä?

Rakkaushormonit tasapainossa

Rakkaus ei kuitenkaan ole pelkästään perheeseen ja parisuhteeseen liittyvä tunne. Pohtiessani omaa elämääni olen tutustunut erilaisiin näkökulmiin. Rakkaustohtori Emilia Vuorisalmi lähestyy asiaa kemian kautta: Rakkaushormonit dopamiini, oksitosiini ja serotoniini vaikuttavat rakkauden kokemukseen. Ja niiden muodostuminen on monen asian summa. Kaiken perustana on rakkaus itseen – riittävä liikunta, ravinto ja palautuminen. Uni, stressin hallinta ja kykymme käsitellä ja purkaa stressiä vaikuttavat fyysiseen viretilaamme. Ne luovat perustan, jolle kykymme rakastaa ja ottaa vastaan rakkautta rakentuu. Dopamiini liittyy merkityksen kokemukseen, luovuuteen ja unelmiin. Serotoniini puolestaan turvaan, järjestykseen ja arvostukseen – ja oksitosiini kosketukseen, läsnäoloon ja kiitollisuuteen.

Emilia Vuorisalmi: Rakkaus Haltuun, WSOY 2020

Olemme käyneet ”rakkauskeskustelua” moneen otteeseen ystävieni kanssa. Joukko on kirjava. Siitä löytyy niin pitkässä parisuhteessa ja uudemmissa suhteissa olevia, mutta myös ihmisiä, jotka viihtyvät hyvin yksin. Onnellisuus ja rakkauden kokemus eivät kuitenkaan riipu parisuhdestatuksesta vaan pikemminkin siitä miten jokainen meistä kokee elämänsä. On niitä, jotka kanavoivat energiansa työhön ja lapsiin ja niitä joille tasapainoinen parisuhde on onnellisuuden perusta. Elämäntilanteesta riippumatta, olemme tulleet siihen tulokseen, että rakkaus on tunne jota ilman elämä on harmaata ja ikävää. Ehkäpä juuri siksi, rakkautta kannattaa pohtia romanttisen rakkauden käsitettä laajemmin?

Suuria tunteita ja pieniä onnen hetkiä

Minulle rakkaus ei siis ole hetken huumaa ja kaikkivoittavaa rakastumista. Pikemminkin uskon, että rakkaus ja hyvä olo syntyvät merkityksellisyyden kokemuksesta: Esimerkiksi siitä, että olen läsnä tyttärilleni kykyjeni mukaan, ja pystyn auttamaan heitä heidän matkallaan kohti aikuisuutta. Pienistä onnen hetkistä läheisten ja ystävien kanssa. Tai onnistumisen kokemuksista työssä. Uskon siis, että rakkaus on paitsi suuria tunteita, myös pieniä onnen hetkiä! Ja usein pienistä puroista syntyy iso joki.