Nordic Business Forum: Mennäkö vai eikö mennä?

30.9.2018

Nordic Business Forum: Mennäkö vai eikö mennä?

30.9.2018

Viime viikolla se sitten oli: Nordic Business Forum siis. Osallistujien hehkutuksen perusteella tapahtuma oli näkemisen ja kokemisen arvoinen – olettaen, että tykkää massahurmoksesta. Ja nyt siis tunnustus: Minä en ole massahurmosihminen. En ole koskaan (jos teinivuosia ei lasketa) ollut areenakonserteissa ehkä kesäfestareilla, koska en tunne oloani kotoisaksi ihmisjoukoissa. Ne muistuttavat minua triathlonaikojen uintitaisteluista, joiden epämukavuuden voi vain kuvitella jos niihin ei ole itse osallistunut.

Massahurmosihminen tai ei, mutta tänä vuonna mietin vahvasti Nordic Business Forumiin osallistumista. Koska kalenterini oli kuitenkin jo täyttynyt kaikenlaisesta muusta tekemisestä, en jaksanut setviä aikataulujani niin, että olisin päässyt paikalle. Seurasin kuitenkin tapahtuman antia mediassa ja haastattelemalla ystäviäni, jotka olivat menossa mukana. Niiden ja ennakkotietojen perusteella määrittelin tapahtuman Top-5 listan, jota tosin olen valmistautunut hienosäätämään, kunhan saan katsottua Live Streamin tapahtumasta.

Tohtorin Top 5

Ketä sitten olisin halunnut nähdä, kuulla ja mahdollisesti tavata? Minun suosikkilistani näyttää seuraavalta:

  • Barack Obama: Ehkä vain siksi, että olisin halunnut kokea hänen karismansa henkilökohtaisesti. Silminnäkijöiden lausuntojen perusteella Obaman karisma oli huikea, mutta keskusteluformaatti herätti kuitenkin ristiriitaisia ajatuksia. Keskustelun moderaattori (Skypen perustaja Niklas Zennström) puhui toisten mielestä liikaa ja jätti Obamalle liian vähän tilaa. Makuasioista ei voi kiistellä, mutta varmaa on se, että USA:n nykyisellä presidentillä olisi Obamalta paljon opittavaa.
  • Gary Hamel: Väittelin 2005 strategiasta ja innovaatiojohtamisesta, ja luin silloin Hamelin koko siihenastisen tuotannon. Vaikka tulkinta keskeisistä kilpailueduista (core competency) tulkittiin kehoituksena ulkoistaa tukitoimintoja, on Hamel ehdottomasti kiinnostava. Ei vähiten siksi, että päivitetty näkemys keskeisistä kilpailuedusta ekosysteemien ja alustatalouden aikakaudella on monen yrityksen strategian ytimessä – tai ainakin sen pitäisi olla.
  • Jon Mackey: Concious capitalism on ajatuksena läheistä sukua välittävän yrityskulttuurin tutkimuksemme kantavan ajatuksen kanssa. Se, että ihmiset ja yritykset haluavat tehdä hyvää ja hyvän tekeminen motivoi parempiin suorituksiin on kovien mittareiden kvartaalitaloudessa kaunis ajatus. Olisiko kuitenkin niin, että toteutus vaatii käytännönläheisiä johtamismalleja ja roolimalleja – ja Mackey on selkeästi sellainen.
  • Amy Cuddy: Painonnostajana ja johtajana olen kiinnostunut siitä, miten fyysinen olemus vaikuttaa omaan kokemukseen voimasta ja kyvykkyydestä. Olen kokeillut ”power pose” tekniikkaa ennen kisoja ja tärkeitä puheenvuoroja ja vakuuttunut siitä, että se toimii. Ja katsonut Amyn TED Talkit useampaan kertaan. Kiva, että hän oli mukana. Viesti on tosin mennyt perille näkemättäkin.
  • James Hewitt: Hintsa Performancen ajatukset jaksamisesta ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ovat hyvin lähellä sydäntäni. Myös miehen tausta on mielenkiintoinen, entinen pyöräilijä ja valmentaja tietää oman kokemuksensa kautta mistä hän puhuu. Onneksi on You Tube.

Mitä muuta? Amazon mainittiin useammassakin esityksessä disruptiivisena voimana, joka näkyy kaikkialla. Ehkä sittenkin olisi kannattanut seurata tapahtumaa paikan päällä?

Nähdään ensi vuonna siis

Nordic Business Forumin kaltaisten tapahtumien suurin anti lienee verkostoitumisessa, mahdollisuudessa tavata vanhoja tuttuja, joita ei muuten tapaisi. Seurattuani tämän vuoden tapahtumaa ja keskustelua sen ympärillä, minulle tuli sellainen olo, että olen missannut jotakin. Käänsin siis katseen ensi vuoteen, ja katsoin Nordic Business Forum 2019 ohjelman läpi. Vaikka George Clooney on ehdottomasti näkemisen arvoinen, on osallistujien joukossa kiinnostavampiakin hahmoja, esimerkiksi:

  • Steve Wozniak vaikuttaa erilaisten Applesta kertovien dokumenttien perusteella erittäin sympaattiselta ja älykkäältä. Olisi siis kiva kuulla livenä mitä sanottavaa hänellä on.
  • Brene Brown on ollut TEDx -puhujien joukossa ykkössuosikkieni jo vuosia. Tapa jolla hän puhuu haavoittuvuudesta on paitsi koskettava, myös olennainen osa tulevaisuuden johtajan työkalupakkia. Kyky laittaa itsensä alttiiksi epäonnistumiselle on tämän päivän ja tulevaisuuden johtajien ja työntekijöiden ominaisuus, jonka mahdollistamiseksi kulttuurin on oltava kunnossa.
  • Daniel Pinkin näkemys motivaatiosta ja tulevaisuuden työstä kiinnostavat myös.

Tätä listaa tehdessäni ja vuoden 2019 agendaa katsellessani Nordic Business Forumin lippujen osto alkaa tuntua hyvälle idealle. Ehkä ensi syksyyn mennessä haluni olla mukana spektaakkelissa voittaa vastenmielisyyteni väkijoukkoja kohtaan.

PS. Terkkuja järjestäjille – George on kiva, mutta hänen vaimollaan Amal Clooneylla voisi olla painavampaa asiaa?

Uusimmat

blogit ja podit

Syökö budjetointi strategian aamupalaksi?

Syökö budjetointi strategian aamupalaksi?

Peter Druckerin viisaus "kulttuuri syö strategian aamupalaksi" on monelle tuttu. Kulttuurilla tarkoitamme väljästi tapaa toimia ja usein se heijastaa organisaation kykyä muuttua ja innovoida. Kulttuuri vaikuttaa moneen, mutta onko kuitenkin niin, että "rahalla saa ja...

Menestys on ihmisistä kiinni

Menestys on ihmisistä kiinni

Kuluneet viikot ovat olleet aikamoista haipakkaa: Olen mm. vetänyt yrittäjille ekosysteemikoulua, fasilitoinut keskustelua siitä, miten strategian ja johtamisen murros näkyy johtajan työssä ja ruokkinut keskustelua dataekosysteemeistä ja niiden merkityksestä. Olen...

Liikenne: Pertti Korhonen & Sauli Eloranta

Liikenne: Pertti Korhonen & Sauli Eloranta

Ecosysteemin rakentajat - Jakso 7 Miten maailma muuttuu kun liikenteestä tulee autonomista? Tai miten liikenne muuttuu? Raideliikenteen ja autoilun tulevaisuus? Sauli Eloranta, VTT Pertti Korhonen, Traficom Kuuntele Podit-palvelussa

Ekosysteemien Rakentajat Osa 7: Liikenne

Ekosysteemien Rakentajat Osa 7: Liikenne

Hiihtolomakausi on alkanut. Se tarkoittaa ruuhkia tieliikenteeseen, täysiä junia ja lentokoneita. Moni meistä tuskastuu: Omalla autolla liikkuessa ruuhkat ja onnettomuudet saavat hien pintaan. Samoin julkisilla kulkuneuvoilla liikuttaessa myöhästelevät junat ja lennot...