Menestystä nukkumalla

Stressaava työ, matkustaminen ja pyrkimys systemaattiseen harjoitteluun ovat kuuluneet elämääni viime vuosina. Ei ihan helppo yhtälö, varsinkin kun lajivalintani on painonnosto, joka vaatii hermostolta nopeutta ja terävyyttä. Viime kuukausina stressitasoni on ollut korkealla, ja nostot ovat kulkeneet harjoituksissa – vaihtelevasti. Analysoituani syitä viime aikojen haasteisiin, olen tullut siihen tulokseen, että juurisyynä on huonolaatuinen ja liian vähäinen uni ja sen aiheuttama hermoston kuormitus.

Nukkuminen on uusi musta. Kuinka ollakaan aihe tuli puheeksi Unikulman Jarmo Kipon kanssa. Siirryimme nopeasti sanoista tekoihin, ja kun sain kutsun Unikulman tehtaalle Petikkoon tutustumaan nukkumisen saloihin, otin sen ilomielin vastaan. Visiitti osoittautui vaivan arvoiseksi – opin paljon ja viihdyin – ja opin arvostamaan lepoa entistä enemmän.

Myytävänä: Hyvät yöunet

Unikulma myy hyviä yöunia, ei siis sänkyjä, peittoja ja tyynyjä, kuten ennalta kuvittelin. Yritys sai alkunsa perustaja Vesa Tuomisen lapsuuden ja nuoruuden selkäongelmista ja osaaminen on rakennettu perheyrityksessä vuosikymmenien aikana. Liiketoiminta alkoi vesisänkyjen tukkukaupasta 80-luvulla, laajeni maahantuontiin ja jälleenmyyntiin 90-luvulla ja kehittyi edelleen valmiiden tuotteiden räätälöinnin kautta omaan tuotantoon Suomessa. Viime vuosina kehityksen keskiössä on ollut asiakaskokemuksen kehittäminen ja kauppatavarana hyvät yöunet. Mutta mitä se tarkoittaa käytännössä?

Unikulman asiakkaista monilla on selkäongelmia jotka vaikuttavat unen laatuun. Ratkaisun etsiminen on siis aloitettava fysiologian tuntemuksesta ja ongelmien paikantamisesta pintapaineanalyysiä käyttäen. Sen avulla suunnitellaan ja toteutetaan asiakkaalle sopiva patja joka tukee juuri oikeista kohdista.

Asiantunteva palvelu vaatii myymälähenkilöstöltä osaamista. Siksi Unikulman myyjät ovat koulutukseltaan fysioterapeutteja tai toimintaterapeutteja. Unikulman myyjien tärkein tehtävä on asiakkaan ongelman ja tarpeen ymmärtäminen. Osaamisen jatkuva kehittäminen on siksi avainasemassa: Uniakatemian koulutuksia ovat vetäneet mm. Pamela Tola (esiintymisvalmennus) ja Dome Karukoski (vaikeuksien kautta voittoon). Koulutusten tarkoituksena on paitsi vahvistaa asiakasymmärrystä, myös jakaa yhteisiä kokemuksia, niin voittoja kuin haastavia tilanteitakin, ja näin luoda yhteishenkeä.

Henkilökohtaista palvelua jokaiselle asiakkaalle

Makuuhuone on henkilökohtainen tila. Siksi Unikulman hyvien yöunien lupaus ei lopu siihen, kun asiakkaalle löydetään ja valmistetaan sopiva patja. Laadun varmistamiseksi tuotanto on omissa käsissä: Räätälöidyt sängyt valmistetaan jousista alkaen Petikon tehtaalla, josta ne matkaavat asiakkaiden kotiin omien kuljettajien kyydissä. Lupausten pitäminen, oli sitten kysymyksessä toimitusaika tai hyvät yöunet on Unikulmalle kunnia-asia. Alla olevassa kuvasarja kertoo siitä mitä tehtaalla tapahtuu.

Kaikille asiakkaille soitetaan 3 viikkoa toimituksesta – ja jos unen laatu ei ole parantunut, siihen etsitään ratkaisu yhdessä. Mitä sitten jos asiakas ei ole tyytyväinen? Niissä tapauksissa, joissa asiakaspalaute on syystä tai toisesta negatiivista, tarttuu johto puhelimeen ja selvittää syyt juurta jaksaen. Koska uneen vaikuttavia tekijöitä on monia – geeniperimästä ja iästä makuuhuoneen valaistukseen, äänieristykseen ja sähkökenttiin – ei Unikulmallakaan ole lääkkeitä kaikkiin nukkumisongelmiin. Pääsin osallistumaan ihmiskokeeseen Veskun näyttäessä miten sähkökentät vaihtelevat eri puolilla kehoa.

Kun juttelimme tuotekehityksestä ja siitä miten hyvien unien arvolupaukseen on tultu, keskustelu aaltoili fysiologian tuntemuksesta sähkömekaniikkaan. Veskun tarinointi haastavien asiakastapausten ratkaisemisesta oli välitöntä ja viihdyttävää – varsinkin kertomus Dubain sulttaanikunnan uniongelmien ratkaisusta. Kaikista keskusteluista välittyi aito välittäminen: Omien vaikeuksien kääntäminen menestyksekkääksi liiketoiminnaksi perustuu vilpittömään haluun auttaa asiakkaita nukkumaan paremmin. Haastavat asiakastapaukset on myös käytetty hyväksi tuotekehityksessä: Jos ratkaisua uniongelmiin ei ole löydetty nykyisillä tuotteilla on kehitetty uusia – sekä itse että yhteistyössä muiden, esimerkiksi yliopistojen kanssa. Unikulman osaaminen on siis tieteellisesti todistettu.

Hyvin nukkuvat menestyvät paremmin

Unikulman tarinoita hyvästä unesta on dokumentoitu mm. Jaksa Paremmin -ohjelmassa. Suomalaisista urheilijoista Unikulman ”tallissa” ovat mm. juuri EM-kisoissa pronssia voittanut painonnostaja Anni Vuohijoki. Ehkä juuri siitä syystä olen kiinnostunut ratkaisemaan uniongelmani: Ensi vuonna painonnoston masters EM-kisat ovat Rovaniemellä, ja olisi kiva olla huippukunnossa kotikisoissa. Päätinkin aloittaa kisavalmistautumisen heti. Tarinoinnin päätteeksi Jarmo vei minut myymälään analysoitavaksi. Mukaan tarttui uusi tyyny ja maadoittavat lakanat. Investointi hyviin uniin kannattaa – jos Veskua on uskominen, hyvin nukkuvat menestyvät paremmin.

PS. Lieneekö maadoitettujen lakanoiden vai yleisesti viime viikkojen parempien yöunien ansiota, että voitin tänään kultaa Kalajoella järjestetyissä Painonnoston Masters SM -kisoissa? Vaikka kunto on vielä vahteleva, leikin ajatuksella lähteä MM-kisoihin Barcelonaan jo tänä vuonna. Jos nukkuminen alkaa sujua paremmin, niin matka voisi olla vaivan arvoinen.