Lapinhulluus iski tohtoriin

Ensinnäkin varoitus kaikille teille, jotka uskotte joulupukkiin. Lukeminen kannattaa lopettaa nyt, sillä seuraavissa kappaleissa kerrotaan asioita, jotka saavat varmasti uskon koetukselle.

Viime aikoina olen nauttinut siitä, että takavuosiin verrattuna työmatkoja on harvoin. Ehkäpä siksi nykyisin osaan ottaa työmatkoista parhaat puolet irti. Niin kuin viime viikolla, kun matkasimme FCG:n hallituksen ja johtoryhmän kanssa Lappiin. Kahden päivän aikana ehdimme kokoustaa, pitää strategiatyöpajaa, vierailla Muonion uuden kunnanjohtajan luona kuulemassa pohjoisen mahdollisuuksista ja haasteista, ja jopa vaeltaa puhtaassa ja raikkaassa syysilmassa. Tehokasta toimintaa siis!

Joulupukki on meillä töissä

Maanantaina saimme päivällisen ohessa kuulla Lapland Hotels:n hallituksen puheenjohtajan, Lapin matkailukeisariksikin tituleeratun Pertti Yliniemen mietteitä Lapin elinkeinoelämästä. Pertin tarinointi oli värikästä ja mielenkiintoista. Opimme, että tämän päivän pakettimatkailija odottaa ennen kaikkea elämyksiä, joita haetaan mottorikelkkasafareilta ja hiihtoladuilta, mutta myös kylpylöistä ja ravintoloista. Ja niitä Lapista löytyy, samoin kun osaavia eräoppaita ja vaikkapa loistavia kokkeja. Ja tietysti Rovaniemen joulumaassa on töissä myös itse joulupukki, tai oikeammin viisi.

Mitä Olos -hotellin ravintolaan tulee, niin kaikki ateriat olivat erinomaisia. Tuoretta kalaa, riistaa ja suomalaisia kasviksia yksinkertaisina, mutta loistavina yhdistelminä. Vaikka olimme kokoustamassa, ja vieläpä varsinaisen sesongin ulkopuolella, palvelu oli ystävällistä ja kaikki toimi moitteettomasti. Ainakin minulle tuli sellainen olo, että voisin mennä Lappiin toistekin näin syksyllä.

Autojen testausta palveluna

Hotellien ja matkailun lisäksi opimme paljon siitä mitä Lapissa tapahtuu. Yksi mielenkiintoisimmista aloista on autojen testaus jota tehdään sekä Suomen, että Ruotsin Lapissa paljon. Yhteistyö autotehtaiden kanssa on tiivistä, ja testauspalveluun kuuluu koko ketju alkaen autojen noudosta tehtaalta, kattaen kuljetuksen Suomeen ja testauksen testikuskien kanssa. Tämä kaikki on erittäin salaista, sillä haastavissa olosuhteissa testaamiseen liittyy tänä päivänä paljon uutta, esimerkiksi itsestään ajavat autot, ja vaikkapa akkuteknologian käyttäytyminen talviolosuhteissa. Mikäli Pertin puheet pitävät paikkansa, on Lapissa leijonanosa koko Suomen sähköautojen latauspisteistä.

Muoniosta löytyy myös pätkä yleistä tietä, jossa itsestään ajavat autot saavat huristella. Se tuntuu hurjalta, sillä autolla ajo Lapissa on jännittävää paitsi sääolosuhteiden myös porojen takia. Mutta kehitys ei kehity ilman luottamusta, ja ehkäpä olemme jo lähellä tilannetta, jossa tekoäly tunnistaa poron paremmin kuin ihminen?

Onnellisimpia luonnostaan

Tiistaina aloitimme päivän hallituksen kokouksella. Sen jälkeen suuntasimme tutustumaan Muonion kunnan toimintaan ja tapaamaan tuoretta kunnanjohtajaa Laura Enbuska-Mäkeä ja hänen tiimiään. Muonion strategia tiivistyy erinomaisesti sanapariin ”onnellisia luonnostaan” joka pitää sisällään ekologisen tavoitteen olla luonnostaan vastuullinen ja luoda aidosti avoin ja onnellinen kunta, jossa kuntalaisten on hyvä olla. Muoniossa asuvat jo tänään Suomen onnellisimmat ihmiset, ja miksi eivät asuisi, sillä puhdas ilma ja upea tunturimaisema luovat upeat puitteet onnelliselle elämälle 2303 muoniolaiselle ja tuhansille turisteille, jotka tulevat talvella ja kesällä vaeltamaan ja pyöräilemään vaihtelevissa maastoissa.

Muonion kunnalla on kuitenkin myös omat haasteensa. Kunnan pyrkimyksenä on olla yrittäjäystävällinen ja yhteistyökykyinen, ja tukea asuntorakentamista kaavoituksella ja näin varmistaa se, että työvoimaa saadaan riittävästi. Myös kansainvälisyys ja suvaitsevaisuus ovat Muoniolle keskeisiä arvoja: Matkailu tuo kuntaan turisteja eri puolilta maailmaa. Pohjoinen sijainti asettaa omat haasteensa: Turismi on kiinni lentojen tiheydestä, mutta sijainti haastaa myös kuntalaiset. Jalkapalloharjoitusten takia ajetaan joskus satakin kilometriä, lähin sairaala löytyy 265 kilometrin päästä Rovaniemeltä. Ei ole siis harvinaista, että uudet muoniolaiset syntyvät matkalla sairaalaan ja aina apu ei ehdi paikalle ajoissa.

Luonnonvoimaa

Keskiviikkoaamuna pääsimme tutustumaan luontoon ja puhtaaseen ilmaan. Aloitimme päivän vaeltamalla Pallastunturin maastoissa. Vaikka aikaa oli vähän, oli parin tunnin vaellus mahtava kokemus. Ylämäkeen kiipeäminen sai sykkeen nousemaan ja louhikkoisessa maastossa oli keskityttävä katsomaan mihin jalkansa laittaa. Reippailun lomassa oli myös aikaa käydä kahdenkeskisiä keskusteluja erilaisista aiheista. Uskon myös, että liikunta laittoi harmaat aivosolut liikkeelle, sillä iltapäivän strategiaworkshop sujui mallikkaasti.

Luonnossa liikkuminen on tutkitusti terveellistä. Puhtaassa ja raikkaassa ilmassa vietetty aika ruokkii luovuutta ja endorfiinit pitävät mielen positiivisena. Luonnossa on siis voimaa!