Jaksaajaksaa…

7.4.2019

Kiireisen työviikon jälkeen perjantaina jännitti. Remppatyömaalla alkaa tulla valmista, eli kylpyhuoneiden mikrosementoidut pinnat ja kylppärikalusteet odottelivat katselmointia. Kun ajelin kohti uutta kotiani, jännitti hiukan – entä jos jälki ei olisikaan sellaista kuin odotin.

No onneksi pelkoni osoittautui turhaksi. Kylppärien seinät näyttivät juuri sellaisilta kuin olin kuvitellut. Ja kalusteet sopivat paikalleen. Pääsinkin siis orientoitumaan viikonlopun urakointiin, eli kirjaston siirtoon.

Rakkaudesta lukemiseen

Tykkään lukemisesta. Olen aina tykännyt. Ala-asteella se tarkoitti sitä, että joskus kävin Roution sivukirjastossa ja myöhemmin Lohjan Aseman kirjastossa parhaimmillaan päivittäin. Yläasteeseen mennessä olin varmasti lukenut lastenosaston kirjoista suurimman osan, ja lempikirjani useampaankin kertaan. Aikuisena aikaa lukemiseen on ollut vähemmän, mutta luen ammatillisen kirjallisuuden lisäksi myös fiktiota. Vaikka luen sujuvasti englanniksi ja parilla muullakin kielellä, niin tykkään kuitenkin lukea suomeksi. Ehkä siksi, että suomeksi lukeminen on rentouttavampaa kuin muilla kielillä lukeminen, ja samalla säilyy kosketus äidinkieleen. Tai ainakin näin olen järkeillyt.

Koska tykkään lukea suomeksi, jouduin ulkomailla asuessamme ostamaan kaikki kirjat itselleni. Ja nyt kun olen muuttamassa, on rakkaus kirjoihin käsin kosketeltavaa. Olen nimittäin viime viikon ajan valmistautunut kirjaston siirtoon uuteen kotiini. Käytännössä se on tarkoittanut päivittäistä autokuormallista kirjoja paikasta A paikkaan B…. Ja molemmissa päissä farmarikävelyä kirjakasseja kantaen.

Digi vai paperi?

Luin taannoin sisustusaiheisesta artikkelista, että kirjahyllyt ovat tulevaisuudessa turhakkeita, kun lukeminen siirtyy digitaaliseen maailmaan. Varmasti näin, mutta jostain syystä olen kiintynyt kirjoihini. Nyt kun olen käynyt kirjastoa läpi, niin huomaan, että kirjat ovat kuin kavereita. Niitä ei jätetä.

Kaunokirjallisuuden lisäksi ammattikirjallisuuttakin on kertynyt roppakaupalla. Vaikka tänä päivänä luenkin ammattikirjallisuutta lähinnä Kindlestä, niin jostain syystä erityisesti lentokenttien kirjakaupoista tarttuu aina mukaan paperikirjoja. Nyt kun taas teen tutkimusta, on myös kiva ”levittää” paperia, tehdä muistiinpanoja.

Eli vaikka digi on tullut lukemiseen ja oppimiseen työkaluksi paperin rinnalle, ei se minun tapauksessani toimi 100%. Itse asiassa olen huomannut, että kun teen muistiinpanot käsin, samalla painan asian mieleeni. Opin siis ”mekaanisesti” kirjoittamalla.

Perhe on paras

Kirjat siis siirtyivät uuteen kotiinsa viikon aikana. Sunnuntaiaamuna oli sitten kirjahyllyn vuoro. Operaatio oli varsin vaativa, ja sitä varten olin valjastanut perheen luottomiehet, eli isäni ja veljeni avuksi. Kysymyksessä kun on puusepän mittojen mukaan valmistama hylly, joka ei siis sopinut uuteen kotiini ilman pieniä muutostöitä.

Olin valmistautunut siihen, että siirto olisi vaikea tehtävä, mutta onneksi olin väärässä. Siinä missä minä en millään keksinyt miten hyllyn modulit ”toimivat” sai veljeni hyllyn osiin ja irti seinästä vaivatta. Siirto kohteeseen sujui tunnissa, ja seuraavien kahden tunnin aikana hylly tuli valmiiksi. Työtä helpotti kuulemma se, että perheeni miehet suhtautuvat vakavasti työkaluihin. Kyllähän nyt reiän poraamiseen tarvitaan eri vehje kuin ruuvien vääntämiseen – ja niitäkin on eri kokoisia. Asennuksen lomassa oli kiva vaihtaa kuulumisia kaikessa rauhassa, siihen kun on nykyisin kiireisen työelämän pyörteissä liian harvoin aikaa. Totesinkin, että vaikka ystävät ja kaverit ovat tärkeitä, perhe on kuin peruskallio. Siihen voi aina luottaa.

Itseäni kuunnellen

Viime viikolla blogin kirjoittaminen jäi, kun tekemistä oli niin paljon. Tällä viikolla tekemistä on ollut yhtä paljon ja sama meno näyttäisi jatkuvan. Olenkin tullut siihen tulokseen, että se, etten päässyt SM-kisoihin voi olla hyvä juttu. Juuri nyt on sellainen olo, että töissäkäynti ja rempan teko kuormittavat sen verran, että lisäpaine kisoista ei välttämättä olisi tarpeen. Varsinkin kun rempatessa syöminen tuppaa unohtumaan. Hyvänä puolena on se, että olisin kevyesti kisapainossa. Huono puoli on se, että pitkällä tähtäimellä liian vähäinen energiansaanti näkyy suorituskyvyssä ja unen laadussa. Ensi viikolla lupaan siis palata ruotuun: Syödä enemmän ja nukkua paremmin. Ja treenata kevyesti itseäni kuunnellen. Vielä muutama viikko, niin pääsen muuttamaan uuteen kotiini, vielä jaksaa.

Uusimmat

blogit ja podit

Tekemistä vaille valmis

Tekemistä vaille valmis

Olipahan viikonloppu! Kun katsoin Ouraa maanantaiaamuna, se ihmetteli miksi leposykkeeni on korkealla. Ja niin toki minäkin, sillä viikonloppuni oli monella tapaa poikkeuksellinen. Tyypillinen viikonloppuni nimittäin pitää sisällään sopivasti liikuntaa, hyvää ruokaa...

Strategiaa (teko)älyllä ja ilman

Strategiaa (teko)älyllä ja ilman

Keskustelu tekoälystä käy kuumana. Esimerkiksi Helsingin Sanomien artikkeli peräänkuuluttaa strategista uudistumista ja kyvykkyyksien kehittämistä ja moittii suomalaisia yrityksiä ja yritysjohtoa hitaudesta. Samassa hengessä Johdon Agendalla -blogi toteaa, että...

Syökö budjetointi strategian aamupalaksi?

Syökö budjetointi strategian aamupalaksi?

Peter Druckerin viisaus "kulttuuri syö strategian aamupalaksi" on monelle tuttu. Kulttuurilla tarkoitamme väljästi tapaa toimia ja usein se heijastaa organisaation kykyä muuttua ja innovoida. Kulttuuri vaikuttaa moneen, mutta onko kuitenkin niin, että "rahalla saa ja...

Menestys on ihmisistä kiinni

Menestys on ihmisistä kiinni

Kuluneet viikot ovat olleet aikamoista haipakkaa: Olen mm. vetänyt yrittäjille ekosysteemikoulua, fasilitoinut keskustelua siitä, miten strategian ja johtamisen murros näkyy johtajan työssä ja ruokkinut keskustelua dataekosysteemeistä ja niiden merkityksestä. Olen...