Uuden vuoden alku kutkuttaa vatsanpohjassa. Ilmassa on positiivista väreilyä, mutta myös pientä pelkoa siitä mitä tuleman pitää. Viime vuodet ovat olleet monella tavalla haastavia, ja ehkäpä siksi tulevaisuuden ennustaminen tuntuu entistäkin vaikeammalle.
Kuten aikaisempinakin vuosina, erilaiset trendiraportit tarjoavat vaihtoehtoisia näkymiä tulevaisuuteen. Jos aihe kiinnostaa, kannattaa tarkastella käyttäytymistä esimerkiksi lukemalla Fjordin Trendit, tutustua mitä teknologiakentässä tapahtuu Gartnerin johdolla ja pohtia resilienssiä, eli varautumiskykyä lukemalla McKinseyn näkemykset aiheesta. Niillä pääsee hyvään alkuun – ja voi jopa viihtyäkin.
Tulevaisuuden tekijät
Tulevaisuuden tarkastelua ei kuitenkaan kannata jättää pelkästään raporttien lukemisen ja tulkitsemisen varaan. Aktiivinen keskustelu on omiaan herättämään ajatuksia siitä mihin maailma on menossa. Esimerkki keskustelusta löytyy ”Ekosysteemien Rakentajat” podcastista, joka käsittelee yhteiskuntamme haasteita ja niiden ratkaisemiseksi tarvittavia toimenpiteitä. Tällä kertaa keskustelimme tulevaisuudesta VTT:n strategiajohtajan Laura Juvosen ja konsulttiyritys Dazzlen perustajan Vesa Auvisen kanssa.
Miksi juuri heidän? Lauralla on positionsa kautta mielenkiintoinen näköalapaikka. VTT:n asema tieteen ja liiketoiminnan välimaastossa tarjoaa uniikin tuntuman siihen mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Vesaa puolestaan kannattaa seurata jos on kiinnostunut erilaisista ilmiöistä ja siitä, miten niihin liittyvää muutosta johdetaan. Vesa myös fasilitoi FB keskusteluryhmää ”Ennakointi- ja strategiatyön menetelmät ja työkalut” – se on loistava tapa pysyä ajan tasalla aiheesta.
Kuten aikaisemmissakin jaksoissa, keskustelu polveili eri suuntiin. Sen kuluessa käsittelimme tämän päivän suurimpia ongelmia erilaisista näkökulmista. Tulimme siihen tulokseen, että ne kaikki ovat luonteeltaan systeemisiä: Ilmaston lämpeneminen, luonto ja ympäristö, energiantuotannon tulevaisuus, terveys, turvallisuus ja ihmisenä oleminen muuttuvassa ympäristössä ja yhteiskunnassa ovat kaikki monimuotoisia ilmiöitä, joiden ymmärtäminen vaatii systeemiajattelua. Ilmiöitä, niiden kehitykseen liittyviä eri toimialojen ja käyttäytymisen trendejä ja teknologioita pohtiessamme tuli selväksi, että tulevaisuutta ei rakenneta yhden toimijan varaan, vaan tarvitaan monipuolista yhteistyötä julkisten ja yksityisten toimijoiden kesken. Eli tarvitaan uusia tapoja paitsi ajatella, myös rakentaa yhteistyötä ja sitä tukevia rakenteita.
Kuinkas sitten kävikään?
Kannattaa siis kuunnella ”Ekosysteemien Rakentajat” Podcastin viides jakso ”Tulevaisuus ja turvallisuus” ja orientoitua tulevaan vuoteen. Riippumatta siitä mitä tulevaisuus tuo tullessaan, sen rakentaminen vaatii yhteistyötä ja uudenlaisia ajattelutapoja, johtamismalleja ja rakenteita. Siksi ekosysteemien rakentaminen on tärkeää nyt ja tulevaisuudessa.
Jos haluat kuulla aiheesta lisää, niin otathan yhteyttä!