Kuluneet kuukaudet ovat olleet aikamoinen rypistys. Olen iloinen, onnellinen ja ylpeä siitä, että olen saanut tehdä töitä huipputiimissä. Ecosystem Handbook on nyt kansissa, ja saamme sen painosta pikimmiten. Kanssakirjailijani Ulla Koivukoski, Laura Koponen ja Markku Heino ovat tuoneet kaikki oman osaamisensa kirjaprojektiimme, ja tehneet työtä suurella sydämellä. Projekti, kuten miltei kaikki projektit, on ollut täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Kulissien takana on tapahtunut yhtä ja toista!
Ideasta projektiksi
Idea kirjaan ja sitä tukevaan verkkopalveluun ja palveluihin syntyi alkuvuodesta, kun olin mukana tiimissä, joka valmisteli Nokian Veturi rahoitushakemusta Business Finlandille. Sen kuluessa merkitys ja strategia kirkastuivat tavoitteiksi ja voittavaksi suunnitelmaksi. Samaan aikaan kuitenkin jäin miettimään johtamisen merkitystä: Menestys ja onnistunut lopputulos kun ovat kuitenkin loppujen lopuksi ihmisten aikaansaannoksia. Ja sitä varten vaaditaan innostusta ja sitoutumista.
Kuten aina matka ideasta innovaatioksi, eli myytäväksi tuotteeksi tai palveluksi, vaatii sen, että kuuluisa ”joku” ottaa kopin tekemisestä. Tässä projektissa se ”joku” olin minä. Tein projektisuunnitelman, ja esittelin sen ensin Ullalle, joka oli sitä mieltä, että siihen kannattaa lähteä mukaan. Sen jälkeen kysyin Lauralta ja Markulta kiinnostaisiko heitä lähteä mukaan. Vastaus oli kyllä. Idea ja innostus olivat hyvä alku. Sen jälkeen aloitimme toden teolla. Tein projektisuunnitelman. Sain rahoituksen. Aprillipäivänä aloitimme työt
Toteutus: Konseptointia ja kovaa työtä
Alkuvaiheessa konseptoimme sisältöä yhdessä. Määrittelimme merkityksen – sen miksi Ecosystem Handbook:n aihe on tärkeä. Inspiraatiota haimme esimerkkien ja kirjallisuuden kautta. Päädyimme Shen Tsu:n Sodankäynnin taitoa mukailevaan tavoitteeseen kuvata ekosysteemien johtamisen taito (englanniksi ”art” eli taide) – joka ottaa huomioon rationaalisen strategisen ajattelun ja ihmisten johtamisen vaatiman emotionaalisen ymmärryksen.
Projektipäällikkönä ideoin sisällysluettelon ja kappaleiden suuntaviivat valmiiksi. Yhdessä jalostimme sisältösuunnitelmaa eteenpäin. Alussa ideoimme tiheämmin ja saimme kokonaisuuden linjattua. Varsinaisen sisällön lisäksi keskustelimme kirjan tyylistä. Tavoitteenamme oli kirjoittaa johtamiskirja, joka puhuttelee erilaisia lukijoita. Kirja, joka on helposti lähestyttävä ja mukaansatempaava. Ennen kaikkea halusimme välttää pönötystä ja ”besserwisseröintiä” eli antaa erilaisia vaihtoehtoja sormella osoittelun sijasta.
Kun varsinainen kirjoitustyö alkoi, otimme Ullan kanssa siitä päävastuun. Prosessia voisi kuvata erittäin ketteräksi. Päivät alkoivat puheluilla, joita Ulla kutsui ystävällisessä hengessä käskynjaoiksi. Niissä linjasimme päivän tavoitteet ja työnjaon. Ja sitten kirjoitimme. Lopputuloksena syntyneestä tekstistä on mahdoton sanoa missä Ullan teksti loppuu ja minun kirjoittamani alkaa. Editorina suurin haaste oli pitää tyyli yhtenäisenä. Toivottavasti onnistuin!
Sparraus ja tuki: Huippuluokan osaajia
Kirjoittajatiiminä teimme koko ajan töitä reaaliajassa. What’s App lauloi viestejä ryhmäämme aina kun kappaleita valmistui. Laura ja Markku kommentoivat ahkerasti. Case -esimerkkien kirjoituksessa jaoimme työt. Intian sähköinen liikkuminen oli Ullan ”vauva”, Uros Live minun ja LUXTURRIM5G Markun. Kolmas, sosiaali- ja terveydenhuollon case syntyi koronakevään inspiroimana julkisen aineiston perusteella. Case -kuvauksien tekemisessä oli mukana joukko kommentoijia niissä mukana olevista yrityksistä mm. Avanto Ventures Teemu Mäkitalo, Uros Liven Mika Sulin ja Rauno Jokelainen ja joukko muita. Erityiskiitokset myös Eeva Ketolalle, joka tarttui koronablogiini ja siitä syntyneen keskustelun perusteella kommentoi sosiaali- ja terveydenhuollon casen ja varmisti, että olemme tehneet järkeviä johtopäätöksiä julkisen materiaalin perusteella.
Kirjoittajatiimin lisäksi meillä oli alusta asti sparrausryhmä, jonka kokemus ja näkemys oli kullanarvoista. Mikko Kosonen, joka pitkän Nokia ja Sitra -uransa jälkeen toimii Aalto Yliopiston hallituksen puheenjohtajana, kiritti meitä koko prosessin ajan. Mikon kokemus ja näkemys olivat uskomattoman arvokkaita. Oli myös tärkeää, että prosessissa oli mukana henkilö, joka katsoi asiaa ulkopuolelta.
Myös Turun Yliopiston johtamisen professori Satu Teerikangas toi tekemiseen oman panoksensa. Sadulla on uskomaton kyky katsoa asioita poikkitieteellisesti, ja ajatella asioita myös käytännön näkökulmasta. Paras kommentti (minun mielestäni) koko prosessissa oli toukokuun lopulla, kun katsoimme sisältöä ensimmäisen kerran kokonaisuutena. Satu totesi, että ”tätähän lukee kuin jännitysromaania”.
Kuvitus: Oivalluksia ja iloa
Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kun tekstiä syntyi ja sisältö kanvaksineen alkoi muotoutua, tuli selväksi se, että kirjan kuvitus on yhtä tärkeä osa lopputulosta kuin tekstikin. Inspiraationa toimivat mm. Strategyzerin Invincible Company, Futuricen Lean Service Creation Handbook ja Ron Kaufmanin Up! Your Service!
Tässä kohtaa oli selvää, että tarvitsisimme juuri oikean kumppanin kirjan taittoon ja kuvitukseen. Otin yhteyttä Alex Niemiseen, jonka luotsaama N2 on tunnettu innovatiivisuudestaan. Alex linkitti meidät Juhis Murtomäen kanssa, joka yhdessä Oona Sundellin kanssa sai heti ajatuksesta kiinni. Lopputulos kunnioittaa alkuperäisiä kuvia, mutta samalla se herättää iloisella värityksellään ja oivaltavalla kuvituksellaan kirjan viestit eloon. Samaa henkeä on myös Tommi Eklundin N2 Neuron toteuttamalla verkkosivulla, jonne siis tulee jatkossa uutta sisältöä viikoittain!
Eikä siinä vielä kaikki
Kun kirjan teksti ja ulkoasu alkoivat muotoutua, havahduin siihen, että alkuperäinen ajatus itsekustanteisesta kirjasta, jota jaetaan lähinnä digitaalisesti, oli ehkä liian laimea. Sen esikuvat, työkirjamaiset ja käytännönläheiset käsikirjat ovat parhaimmillaan, kun niitä voi lehteillä. Lukea kappaleen. Toisenkin. Ja palata takaisin. Tai lukea esimerkkitapaukset ensin ja teorian sen jälkeen. Jotta ”oikea” kirja toteutuisi, tarvittaisiin kustantaja.
Kelasin tuttavapiiriäni, ja soittelin Alma Talentin Maria Ampialalle. Tapasimme, ja keskustelimme kirjan aihepiiristä ja tyylistä. Päätös syntyi nopeasti: Vaikka englanninkielinen kirjallisuus ei ole Alman ytimessä, aihe kiehtoi. Se on tärkeä ja ajankohtainen. Suureksi iloksemme saimme kuulla, että kirjamme ehtisi mukaan lokakuun julkaisuihin.
Riemullamme ei ollut rajoja. Omasta puolestani voin todeta, että kun sain sähköpostin otsikolla ”Alma Talent Kirjailijalle” tunsin suurta iloa ja ylpeyttä!
Kaapista ulos: Lämminhenkistä keskustelua
Vaikka kirja on vielä printissä, päätimme aloittaa keskustelun aiheesta 09.09.2020. Syksy on uuden aloittamisen aikaa. Ja toivomme, että Ecosystem Handbook auttaa erilaisia ekosysteemejä, yrityksiä ja julkisia organisaatioita ja ennen kaikkea niissä työskenteleviä ihmisiä.
Olemme onnellisia ja ylpeitä siitä, että saimme joukon Suomen huippujohtajia keskustelemaan aiheesta: Nokian Tommi Uitto, Uros Liven Mika Sulin, Finanssialan Piia-Noora-Kauppi, Silo.ai:n Tero Ojanperä ja EK:n Taina Susiluoto toivat keskustelunaloitukseen oman näkökulmansa.
Tilaisuudesta saamamme palaute on ollut uskomattoman rakentavaa. Innovation Homen huipputiimi perustajiensa Petra Erätuli-Kolan ja Katja Aallon johdolla tarjosi lämminhenkiset puitteet noin 20 kutsuvieraan joukolle ja yli 500 ennakkoilmoittautuneelle, joiden turvallisuuden takasivat Medantan maskit. Tilaisuuden kuvauksesta huolehti Nousussa. Jos et päässyt mukaan, niin löydät tallenteen täältä.
Tohtorin mietteet: Tätä kirjoittaessani istun Hangon kesämökkimme keittiössä. Tuuli ulvoo savupiipussa ja kynttilä luo valoa aamuhämärään. Olo on rauhallinen ja onnellinen. Tiedän, että olen tehnyt parhaani. Ja tiedän, että Ulla, Laura ja Markku samoin. Yksi vaihe on takana, mutta matka on vasta edessä. Tästä tulee upea juttu!